Info

Er zijn 20 gevoelige documenten “gelekt” vanuit telecombedrijf “Fonoso”. Er dreigt een database met 1000 gebruikersnamen, adressen, telefoonnummers en emailadressen op straat te komen liggen die misbruikt kunnen worden. Het is onbekend op dit moment wie dit gedaan heeft of op welke computers deze gegevens nu staan. Wel weten we dat de data door deze persoon gekopieerd is naar meerdere producten die zich in de kasten vinden. Hij werd betrapt terwijl hij bezig was en had niet genoeg tijd om de documenten mee te nemen. De politie heeft de omgeving afgezet om sporenonderzoek te kunnen verrichten.

Het is aan jullie om te achterhalen wie deze datadiefstal heeft gepleegd, maar hiervoor moeten we eerst het wachtwoord achterhalen waar we mee kunnen inloggen op de laptop van de hacker. Het gerucht gaat dat er een document op deze laptop staat waar we de identiteit van deze hacker mee kunnen onthullen! Zoek op de hardware naar deze “gevoelige” bestanden. Deze staan op allerlei producten zoals laptops, pc’s, usb-sticks, tablets, NAS’sen en hardeschijven. Het gaat in totaal om 20 bestanden. Stel deze “klantgegevens veilig” maar verwijder de bestanden niet!!! op de computer of hardware waarop je ze gevonden hebt. Dit in verband met verder digitaal sporenonderzoek.

LET OP!!! Niet alle hardware functioneert! Want de hacker heeft geprobeerd om zijn sporen te wissen en daarmee ook sommige computers opzettelijk stuk gemaakt. Dus jullie zullen creatief moeten zijn om de gegevens boven water te krijgen.

De hacker heeft de gestolen documenten een andere naam gegeven om ons op het verkeerde been te zetten. Wat we wel inmiddels weten is dat de bestanden te herkennen zijn aan de woorden “SECRET” of “CONFIDENTIAL” als watermerk in het document en de naam van het bedrijf zou in de bestandsnaam (kunnen) voorkomen. Jullie zullen dus waarschijnlijk alle bestanden moeten doorzoeken! Alle documenten zijn voorzien van een volgnummer (voorbeeld #03#). Wat we inmiddels ook weten is dat het tweede deel van de challenge  beschreven staat in het document op de server. Om alle challenge-punten te kunnen behalen moeten beide delen tot een goed einde worden gebracht.

O ja, zodra jullie de naam weten van deze “hacker”, laat het dan zo snel mogelijk weten aan het docententeam. Wij kunnen dan direct de politie op de hoogte brengen.